Lähelläsi -hanke 2016-2019

Lähelläsi –hanke on tarkoitettu eläkeiässä oleville pariskunnille, joista toinen puolisoista on sairastunut etenevään muistisairauteen. Hankkeen toiminnan tavoitteena on, että yhteinen mielekäs tekeminen sekä oikea-aikainen tieto ja tuki ylläpitävät ja vahvistavat parisuhdetta muuttuvassa elämäntilanteessa. Hanke järjestää monipuolista toimintaa, johon puolisot osallistuvat yhdessä. “Ollaan samalla viivalla -yhdessä puolisoina”

Kaikkiin ryhmiin, retkiin ja tilaisuuksiin saa lisätietoa ja voi ilmoittautua olemalla yhteydessä hankkeen työntekijöihin.

Kevään 2019 ryhmiä:

  • Musiikin tahtiin -liikuntaryhmä maanantaisin Intiön liikuntasalissa
  • Laula Kanssain -musiikkiryhmä maanantaisin muistiyhdistyksellä
  • Pariskuntien porinat -keskusteluryhmä kerran kuussa muistiyhdistyksellä

Kevään 2019 virkistystoimintaa:

  • Pariskuntatoiminnan kevätkauden avaus 19.2. klo 12-15 Yli-Iissä Luonto-olohuoneella. Hinta 10€/hlö sis. lounaan ja ohjelman. Tarvittaessa yhteiskuljetus Oulusta 5€/hlö.
  • Vapputanssit 30.4. klo 13-15 Koskelankylän Walolla (Ketjutie 79) Orkesterin tahdissa. Halutessaan voi pukeutua naamiaisasuun tai -asusteeseen. Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus. Myytävänä arpoja sekä virvokkeita.
  • Kevät- ja kesälaulujen yhteislaulutilaisuus 20.5. klo 13-14.30 muistiyhdistyksellä.

Ryhmien ja virkistystoiminnan lisäksi hankkeessa kehitetään Lähelläsi-kurssimallia pariskunnille. Mallia työstetään vuosina 2017 ja 2018 toteutettujen kurssipilotointien pohjalta. Kurssin punaisena lankana ovat muistisairauden myötä muuttuva parisuhde, vuorovaikutus, tunteet ja yhteinen merkityksellinen arki. Kehittämistyön tuloksena tullaan laatimaan kurssityönopas ammattihenkilöille. Keväällä 2018 valmistui toimintaterapian opinnäytetyönä Yhdessä muistisairauden kanssa -opas pariskunnille.  Vuosi 2019 on hankkeen viimeinen toimintavuosi, joten vuosi kuluu suurelta osin myös hankkeen tulosten, kerätyn ja opitun tiedon sekä tuotosten levittämiseen monin eri tavoin.

Pariskunnilla on mahdollisuus osallistua hankkeen toiminnan suunnitteluun ja arviointiin “Lännärit”-toiminnan kautta. Lännärit on pariskunnista koottu asiantuntijaraati, joka kokoontuu muistiyhdistyksellä noin neljä kertaa vuodessä. Vuoden 2019 helmikuussa lännärit lähtevät virkistys- ja vaikuttamismatkalle Helsinkiin, missä tutustutaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen hankkeiden avustuskeskukseen (Stea) sekä eduskuntataloon. Lisäksi järjestetään yhdessä Muistiliiton kanssa Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa tilaisuus, jossa päättäjille luovutetaan pariskuntien laatima kannanotto. Matkalla myös virkistytään teatterissa sekä toisten seurassa jutellen. KUTSU Kansalaisinfo Elämä edellä

Pariskuntatoiminnan lisäksi hanke vastaa MIKE -työvälineen kehittämisestä ja juurruttamisesta. MIKE on työväline, jolla arvioidaan muistisairaan ihmisen koettua elämänlaatua. Menetelmällä on omat nettisivut muistimike.fi.


Lähelläsi-hankkeen työntekijät

maaret_merilainen

Maaret Meriläinen, toimintaterapeutti
040 5209 172

minna_kangas

Minna Kangas, fysioterapeutti
040 5209 173

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@osmy.fi