Olet täällä

    • Etusivu > Materiaalia ja vinkkejä toimintoihin

Materiaalia ja vinkkejä toimintoihin

KIRJA: ”Nyt on huivi tuuletettu!”-Kuntouttavan ryhmätoiminnan järjestäminen yksinasuville muistisairaille ihmisille (2011). Fysioterapeutti Minna Kangas ja toimintaterapeutti Maaret Meriläinen. Kirjassa on tietoa mm. muistiryhmien perustamisesta, käytännön toteutuksesta ja runsaasti valmiita toimintatuokio-ohjeita. Kirja on tarkoitettu lähinnä ammattilaisille ja vapaaehtoisille, mutta siitä voi saada ideoita myös kotona tehtävään kuntoutukseen. Kirjassa on 160 sivua. Se on hankittavissa Oulun Seudun Muistiyhdistykestä hintaan 20 euroa +mahdolliset postikulut.

 

CD-levy: Muistojen lähteellä (2013). Äänite on tehty Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Vielä Virtaa -musiikkikerhossa. Musiikkikerholaisten itse tekemä cd-levy, jossa on mukana tuttuja kansanlauluja ja kaksi uutta kappaletta. Kerholaiset osallistuivat levyn kaikkiin tekovaiheisiin äänityksestä kannen toteutukseen ja mm. olivat sanoittamassa toisen uusista kappaleista. Levy sopii esimerkiksi yhteislaulun taustalle, sillä laulujen sävelkorkeutta on madallettu, joten ikäihmisten on helpompi laulaa mukana. Levy on hankittavissa Oulun Seudun Muistiyhdistyksestä hintaan 10 euroa + mahdolliset postikulut. Huom! Levyn kappaleisiin tehdyt liikkeet voi maksutta tulostaa sivun alareunassa olevasta linkistä.

 

RYHMÄTOIMINTAMENETELMÄ: Muistoista Musiikiksi (2014) on muistisairaiden ryhmissä käytettävä menetelmä, jonka tavoitteena on lisätä ryhmän yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä parantaa osallistujien psykososiaalista hyvinvointia. Lisäksi sillä voidaan vaikuttaa ympäristön asenteisiin. Menetelmä on kehitetty Vielä Virtaa -musiikkikerhossa. Voit tulostaa menetelmän maksutta käyttöösi. Otamme mielellämme vastaan palautetta menetelmän käyttämisestä! Suomeksi Muistoista musiikiksi -menetelmä.pdf

GROUP METHOD: The Memories to Music (MtM) is a participatory group method for people with mild or moderate dementia. You can print the English MtM pdf-version from here Memories to Music.pdf. It´s shorter than an original Finnish guiding book so don´t hesitate to ask more information from us! Check also Memories to Music bibliography.pdf.

 

Vanhustyön Keskusliitto on julkaissut netissä Vahvike-aineistopankin, josta löytyy hyvin monenlaista tekemistä mm. muistisairaiden ryhmiin. Kannattaa tutustua!

 

ARVIOINNIN JA SEURANNAN TYÖVÄLINE: Hankkeessa on yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Kulttuurista Muistoja -hankkeen kanssa kehitetty MIKE-työväline eli Muistisairaan Ihmisen Koetun Elämänlaadun sekä psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn arvioinnin ja seurannan työväline. Syksyn 2015 aikana järjestetään koulutuskiertue kts. paikkakunnat. Vantaan koulutustapahtuma on videoitu ja sen voi katsoa täältä. Lisätietoa hanketyöntekijöiltä. MIKE-materiaalin tulostettavat versiot löytyvät sivun alalaidasta.

 

TULOSSA HANKKEESSA: Muistivapaaehtoisten käyttöön tehdään muutamalla eri teemalla "hätäapupakkaukset" joiden avulla muistivapaaehtoinen voi helpommin mm. ohjata erilaisia muistiryhmiä myös Vielä Virtaa -hankkeen päätyttyä.