Blogi

Tähän blogiin laitamme kuvia sekä kirjailemme ajatuksia ja tunnelmia erilaisista Vielä Virtaa -hankkeen tapahtumista.

Bloggaajia ovat hanketyöntekijät Maaret ja Minna.

 

Lapset ja ikäihmiset yhdessä ilman ikärajaa tärkeän asian puolesta

Syksyllä toteutetaan Oulussa ja Kiimingissä musiikkivideoon tähtäävä kuoroprojekti, joka ei anna iän olla esteenä yhteiselle tekemiselle. 

Välitä-musiikkivideolla halutaan nostaa esiin toisista ihmisistä välittämisen tärkeyttä. Ketään hädässä olevaa ei saisi jättää yksin. Aihe on tärkeä kaikenikäisille. Koulukiusaaminen on yleistä ja liian moni ikäihminen kokee yksinäisyyttä ja turvattomuutta.

Kuoroprojektissa on mukana Oulun Seudun Muistiyhdistys sekä Kiiminkijoen koulu. Musiikkivideon tekee Kulttuurikeskus Valveen Elokuvakoulu. Koko yhteistyö on monella tapaa perinteiset rajat rikkovaa. Ensinnäkin tässä tehdään kunta-järjestö yhteistyötä. Toiseksi yhteistyöhön osallistuu sivistys-, kulttuuri- ja sotepuoli. Kolmanneksi ylittyvät ikärajat.

Kuoroprojektiin osallistuu yhteensä noin 50 lasta ja ikäihmistä. He osallistuvat laulamisen lisäksi myös videon suunnitteluun. Elokuvakoulu järjestää työpajan, jossa osallistuvat saavat olla ideoimassa ja käsikirjoittamassa tulevaa videota. Työpaja järjestetään 23.8. Valveella. Kuoroharjoitusten jälkeen Välitä-laulu äänitetään Kiimingin seurakuntakeskuksessa 6.9. ja musiikkivideon kuvaukset tehdään 9.9. idyllisen Kiimingin pappilan pihapiirissä. Musiikkivideon julkaisu tapahtuu valtakunnallisesti viikolla 40, joka on sekä Vanhustenviikko että Hyvinvointiviikko. Projekti tulee näkymään jossain muodossa myös YLEllä. 

Välitä-kuoroprojekti liittyy Yhdessä Ilman Ikärajaa- tapahtumiin. Tapahtumien ideoinnin taustalla on Ikäinstituutti sekä Raha-automaattiyhdistyksen avustusohjelmat Eloisa Ikä sekä Emma & Elias. Tapahtumat ovat pilotointia ensi vuoden Suomi100-ohjelmaa varten, minkä vuoksi musiikkivideossa halutaan tuoda esiin myös suomalaista kulttuurimaisemaa.  

Tästä tulee hieno kokemus meille kaikille mukanaolijoille! Ei melkein malta odottaa että päästään itse asiaan smiley.

 

Lisätietoa Välitä-projektista

Maaret Meriläinen

p.0405209172

maaret.merilainen@osmy.fi

 

(Kaarnalaivan kuva: Kaisa Hartikka)

 

 Elämäni laulu

Synnyin elämänlangat käsissäni,

elämäntuska sisälläni.

Luojani sanoi: Tässä elämäsi alku,

tee näistä langoista elämäsi kangas.

Sido nauhat rakkauden sitein

värein kirkkain.

Älä unohda väriä tummaa. 

 

Kun tänään katson kudostani

Luojani rakkauden valossa,

huomaan elämäni kankaan kauniiksi tulleen.

Tummien raitojen somasti 

sinne asettuneen. 

Ilman niitä ei kirkkaat väritkään

niin hyvältä näyttäisi. 

 

Kerran kun elämäni purteen

kankaani asetetaan,

tiedän sen kestävän kotirantaan asti

Taivaallisen Isän rakkauden ja armon valossa. 

 

Runon kirjoittaja: Tuovi Kiviniemi, muistivapaaehtoinen ja muistisairaan omainen

 

 Vaikuttavaa! -palkinto 2016

RAY:n avustustoiminta julkaisi vuoden 2016 Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinnon saajat 10.2. Tänä vuonna palkinnon vaikuttavasta ja tuloksellisesta järjestötoiminnasta saavat Marttaliitto, Oulun Seudun Muistiyhdistys ja Vailla vakinaista asuntoa ry.

RAY myöntää vuosittain kolme Vaikuttavaa!-tunnustuspalkintoa yhteiskunnallisesti vaikuttavasta ja tuloksellisesta järjestötoiminnasta. Palkittavien järjestöjen valinta perustuu RAY:n avustusosastolla tehtävään seurantatyöhön. Järjestöt raportoivat hakemusperusteisesti myönnettävien raha-automaattiavustusten käytöstä ja avustetun toiminnan vaikutuksista RAY:lle vuosittain. Lisäksi RAY:n avustusosaston avustusvalmistelijat, tarkastajat ja seurantavastaavat tapaavat järjestöjä myös henkilökohtaisesti. RAY:n seurantajärjestelmä on poikkeuksellisen kattava muihin järjestötoiminnan rahoittajiin verrattuna.

- Seuraamme RAY:llä sekä avustusrahojen käyttöä että niillä tuotetun toiminnan laatua. On pelaajiemme ja koko yhteiskunnan etu, että tiedämme mihin rahapeleihin käytetyt eurot päätyvät, ja mitä niillä saadaan aikaiseksi, huomauttaa RAY:n seurantapäällikkö Janne Jalava.

RAY:n avustusta myönnettiin tänä vuonna 824 sosiaali- ja terveysalan järjestölle 1711 avustuskohteeseen yli 315 miljoonaa euroa. Avustettu toiminta kattaa koko Suomen.

- Tänäkin vuonna halusimme erityisesti tuoda esiin, miten monipuolista työtä järjestöt Suomessa tekevät. Palkittavat kolme järjestöä auttavat toiminnallaan hyvin eri tavoin hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Yhdistävänä tekijänä näillä järjestöillä on kuitenkin toiminnan korkea laatu, toteaa Jalava.

Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinnon saajat 2016:

Oulun Seudun Muistiyhdistys ry

Yhdistys tekee työtä muistisairauksien ja niiden haittavaikutusten vähentämiseksi ja toimii muistisairaiden ja heidän perheidensä etujen valvojana. Yhdistys toimii myös muistisairaiden ja heidän perheidensä tukena arjen haasteissa ja jakaa tietoa ja neuvoja sairastuneille sekä heidän läheisilleen sekä sairauden kohdatessa että edetessä.

Katso video

Marttaliitto ry, Arki sujuvaksi -kurssitoiminta

Marttapiirit järjestävät työpajanuorille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, maahanmuuttajille ja heidän perheilleen sekä vangeille ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaille vuosittain noin 900 kotitalouskurssia. Kurssien tavoitteena on paitsi vahvistaa osallistujien arjen sujumista myös edistää kurssilaisten sosiaalisten taitojen kehittymistä ja ryhmässä toimimista.

Katso video

Vailla vakinaista asuntoa ry, matalan kynnyksen toiminta

Järjestön Yökiitäjä-auto etsii pääkaupunkiseudun asunnottomia, ja tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuksien mukaan kuljetusta ja ruokaa asunnottomille. Vertaistoiminnan ja vapaaehtoistyön keskus Vepa puolestaan on kohtaamispaikka, joka tarjoaa asunnottomille mahdollisuutta vertaistukeen, apua asunnon etsintään ja viranomaisasioiden hoitoon sekä ruokailuun ja suihkuun. Myös Yökeskus Kalkkersin kriisipiste, Soldiksen päihteettömät tapahtumat, ja järjestön asumisneuvonta sekä Vartiosaaren toimintakeskus toimivat asunnottomien tukena vaikeassa elämäntilanteessa.

Katso video

 

Lisätietoja:

RAY, seurantapäällikkö Janne Jalava, 09 4370 2819, janne.jalava@ray.fi

RAY, tiedottaja Johanna Kotonen, 040 661 5599, johanna.kotonen@ray.fi

Lisätietoja:

RAY:n rahoitus turvaa satojen sosiaali- ja terveysjärjestön toiminnan Suomessa ja vaikuttaa siten satojentuhansien suomalaisten elämään. RAY seuraa avustusta saavien järjestöjen toiminnan tuloksia ja vaikutuksia. Kerätty tieto kertoo, minne vuosittain jaettava yli 300 miljoonaa euroa käytetään ja auttaa myös järjestöjä oman toimintansa kehittämisessä. Osana tätä työtä RAY palkitsee vuosittain kolme järjestöä Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinnolla.

Teksti muokattu Ray:n lehdistötiedotteesta.Sivut