Lähelläsi

 

 

 

 

 

 

Lähelläsi -hanke 2016-2019 

 

Lähelläsi –hanke on tarkoittu eläkeiässä oleville pariskunnille, joista toinen puolisoista on sairastunut etenevään muistisairauteen. Hankkeen toiminnan tavoitteena on, että yhteisen mielekkään tekemisen sekä oikea-aikaisen tiedon ja tuen myötä parisuhde ei muutu liian nopeasti hoitosuhteeksi. Hanke järjestää monipuolista toimintaa, joihin puolisot osallistuvat yhdessä. "Ollaan samalla viivalla -yhdessä puolisoina"

Kevään 2018 säännöllisesti kokoontuvia ryhmiä ovat Tanssin tahtiin -liikuntaryhmä maanantaisin Kasarmin liikuntasalissa ja Laula Kanssain -musiikkiryhmä joka toinen torstai muistiyhdistyksellä. Näihin pääsee mukaan ilmoittautumalla hanketyöntekijöille. Lisäksi keväällä järjestetään yksittäisiä teematapaamisia, joihin myös tulee ilmoittautua tarjoilujen vuoksi. Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta. Teemat ovat seuraavat:

  • Torstaina 15.2. klo 12-15 Kevätkauden avaus, jossa mahdollisuus tutustua toisiin muistipariskuntiin ja kuulla mitä kevät tuo tullessaan. (Paikka auki, ilmoitetaan mahdollisimman pian). Ohjelmassa mm. ruokailu, yhteislaulua ja taikuri Roope Ylitalo. Osallistumismaksu 20€/pariskunta. 
  • Torstaina 1.3. klo 12-15 Luopuminen. Keskustelutilaisuus Lämsänjärven leirikeskuksessa os. Hiihtomajantie 2, Maikkula. Muistisairauteen liittyy monenlaista luopumista. Toimintakyvyn muuttuessa voi joutua luopumaan mm. työstä, harrastuksesta, ajokortista, omista rooleista perheessä... Puolisot voivat joutua luopumaan yhteisistä suunnitelmista. Miltä luopuminen tuntuu? Onko luopumisessa jotain hyvää? Keskustelua johdattelee Karjasillan seurakunnan diakoniatyöntekijä Asta Leinonen. 
  • Keskiviikkona 28.3. klo 12-15 Iloista aivojumppaa! Aleksinkulman Hansa-sali os. Aleksanterinkatu 9. Aivojen aktivointi on hauskaa! Miten musiikki, liike ja aivopähkinät yms. vaikuttavat ja mitä kannattaa tehdä, jos haluaa huolehtia aivojen hyvinvoinnista? Ohjaamassa hankkeen työntekijät. 
  • Keskiviikkona 11.4. klo 12-15 Hyvän elämän eväät. Aleksinkulman Hansa-sali os. Aleksanterinkatu 9. Mikä tekee elämästämme hyvää? Voiko siihen itse vaikuttaa? Aiheesta keskustelemassa Psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen Ikäinstituutista. 
  • Torstaina 26.4. klo 12-15 Tanssin taikaa. Valveen tanssisali 2 os. Hallituskatu 7. Kertaa vanhaa ja opi uutta tanssin maailmasta. Tarkkoja askeleita ja luovaa liikkumista musiikin tahtiin rennolla otteella. Ohjaamassa fysioterapeutti Johanna Jukuri, Fysios. 
  • Keskiviikkona 16.5. klo 12-15 Läheisyys ja seksuaalisuus. Aleksinkulman Hansa-sali os. Aleksanterinkatu 9. Seksuaalisuus ei ole sama kuin seksi. Mitä se sitten on? Kuinka läheisyys vaikuttaa hyvinvointiimme? Entä jos läheisyyttä ei ole? Voiko sitä saada takaisin? Keskustelemassa seksuaaliterapeutti Tanja Roth Kynnys ry;stä ja seksuaalineuvoja Heini Kemola Oulun Seudun Omaishoitajat ry:stä.
  • Keskiviikkona 30.5. klo 12-15. Luontoretki Virpiniemeen. Nautitaan yhdessä luonnon kauneudesta ja napsitaan eväitä. Huom! Omat eväät mukaan. Tavataan Virpiniemen parkkipaikalla klo 12. Ei ennakkoilmoittautumista!

Virkistäytykää reissussa! PARISKUNTIEN KESÄRETKI HAAPAVEDELLE keskiviikkona 6.6.2018. Katsokaa mainos tästä  Kesäretki Haapavesi.pdf  ja ilmoittautukaa mukaan! 

Maanantaina 26.3.2018 klo 13-15 Rennot reffit pariskunnille Muhoksen päiväkeskuksen takkahuoneella os. Töllintie 3, Muhos. Tarkoitettu ensisijaisesti Muhoksella ja Utajärvellä asuville pariskunnille, joista toisella puolisoista on muistisairaus. Tervetuloa kahvittelemaan, juttelemaan ja tutustumaan toisiin muistipariskuntiin! 

Lähelläsi -seminaari 12.4.2018 klo 8.30-15.45 muistityön ammattilaisille (koko päivä) ja pariskunnille (iltapäivä). Vaatii ennakkoilmoittautumisen! Katso tarkemmat tiedot ja seminaariohjelma tästä.

Lähelläsi-kurssi, johon on hakemuksien perusteella valittu kuusi pariskuntaa, käynnistyy alkuvuodesta ja päättyy lokakuun lopussa. Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, jotka haluavat pohtia hieman syvällisemmin yhteistä elettyä elämää ja yhteistä arkea nyt. Kurssi päättyy yhteiseen minilomaan. Tavoitteena on, että suljetulla porukalla kokoontuminen luo vertaistukiverkostoa toisista osallistujista. 

Asiantuntijaraati "Lännärit" koostuu seitsemästä pariskunnasta. Raatin tehtävä on toimia hankkeen toiminnan ideoijana, kommentoijana ja toisten pariskuntien äänitorvena. Kokoontumisia on vuodessa 4-6. Mikäli olette kiinnostuneita Lännäreistä, ottakaa yhteyttä hanketyöntekijöihin. 

Pariskuntatoiminnan kehittämisen ja järjestämisen lisäksi Lähelläsi-hankkeessa tehdään muutakin kehittämistyötä. MuistiMIKE on työväline, jolla voidaan selvittää muistisairaan ihmisen koettua elämänlaatua. Työväline on tarkoitettu muistityötä tekeville ammattilaisille.  Koko menetelmä löytyy osoitteesta muistimike.fi sekä suomeksi että englanniksi. Lomakkeet on käännetty myös ruotsiksi. Sosiaalisessa mediassa käytetään tunnistetta #MuistiMIKE tai #MemoryMIKE

 

Lähelläsi-hankkeen työntekijät

Maaret Meriläinen (kuvassa oikealla), toimintaterapeutti

040 5209 172

Minna Kangas, fysioterapeutti

040 5209 173

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@osmy.fi