Olet täällä

    • Etusivu > Muistikahvila tien päällä

Muistikahvila tien päällä

Perinteeksi muodostunut Muistikahvilakiertue starttasi kevään osalta 17.toukokuuta.   Asuntoauto pakattiin esitemateriaalilla, kahvitermareilla ja tietenkin Muistiluotsin asiantuntevilla työntekijöillä. Pohjois-Pohjanmaan Muistiluotsi lähti tapaamaan ihmisiä kauppojen ja torien pihoille. Pullakahvien äärellä käytiin keskusteluja muistista ja muistipulmista. Pyhäjoella, Muhoksella ja Hailuodossa järjestimme kiertueen oheen tietoiskutapahtumat teemalla ”Mukavasti muistista”.

Muistikahvilakiertue tehdään yhteistyössä kuntien muistihoitajien -ja koordinaattorien kanssa, jotka myös tiedottavat kiertueesta omilla paikkakunnillaan ja tulevat mukaan kohtaamaan kuntalaisia. Raahen Muistiyhdistyksen aktiivit olivat jälleen kiinteästi mukana alueensa paikkakunnilla.

”Milloin pitäisi huolestua muistista? Voiko muistisairauksia ehkäistä? Miten pääsen muistitutkimuksiin?” – kysymyksiä kysytään paljon. Moni on huolestunut läheisestään ja tulee hakemaan tietoa. Ohjaus ja neuvonta yhteistyössä muistihoitajien ja yhdistysaktiivien kanssa sujuu jouhevasti. Kohmeisista ja sateisista päivistä huolimatta kohtasimme Pyhäjoella, Raahessa, Siikajoella, Limingassa ja Lumijoella mukavasti väkeä.

Hailuotoon risteilimme kauniissa keväisessä säässä. Seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa pohdimme, miten tavoittaisimme luotolaisia ja saimme luvan jalkautua Eläkeliiton kokoontumiseen seurakuntatalolle jakamaan muistiasiaa.

Muuan muassa Tyrnävällä, Haukiputaalla, Limingassa ja Vaalassa toimii kuukausittain muistikahvilat yhteistyössä kuntien ja seurakuntien kanssa. Kaikille avoimissa Muistikahviloissa on asiantuntija-alustuksia muisti-ja aivoterveysasioissa ja monissa paikoissa on kuntien muistihoitajat paikalla. Kahvilat ovat keränneet runsaasti kiinnostuneita ja muistivapaaehtoisia on rekrytoitu ja koulutettu kahvilaemänniksi. Muisti-ja aivoterveystietous onkin lisääntynyt näillä paikkakunnilla. Muistikahvilakiertue on vahvaa vaikuttamistyötä ja muistiasiat saavat hyvää näkyvyyttä. Muistisairauksiin liittyvä vääränlainen häpeä ja stigma toivottavasti hälvenevät. On kuitenkin arvioitava, kohdistetaanko kiertue jatkossa paikkakunnille, joissa säännöllisesti kokoontuvaa Muistikahvilaa ei vielä ole.

Elokuussa lähdemme taas kiertueelle pohjoiseen ja koilliseen. Haukiputaan, Iin, Yli-Iin, Kiimingin ja Ylikiimingin kautta matkaamme muistiasioissa aina Kuusamoon saakka. Tervetuloa kahville porisemaan!

 

Paula Mustonen

Muistiluotsiohjaaja

Pohjois-Pohjanmaan Muistiluotsi