Olet täällä

    • Etusivu > Anteeksi - mikä sinun nimesi olikaan?

Anteeksi - mikä sinun nimesi olikaan?

Mihin minä laitoin ne auton avaimet? Onko kahvinkeitin varmasti pois päältä? Mikä sen kaupassa juttelemani ihmisen nimi olikaan? No, avaimet pyrin laittamaan aina samaan paikkaan, jotta ne seuraavan kerran löytyisi helpommin. Pikainen vilkaisu keittiöön riittää muistuttamaan, että keitin ei jäänyt päälle. Kaupassa juttelen tapaamani ihmisen kanssa, mutta samalla mietin itsekseen ” tuttu ihminen, mutta en kyllä muista hänen nimeään”

Oletko kokenut joskus samoin? Lähes kaikki ihmiset unohtavat joskus nimiä. Varsinkin väsyneenä, kiireisenä, sairaana tai kipeänä ajatukset voivat takkuilla. Osittaiselle unohtamiselle on luonteenomaista, että unohdettu asia palaa mieleen myöhemmin.

Asioiden unohtaminen voi pelottaa, vaikka taustalla ei läheskään aina ole kyseessä etenevää muistisairautta. Joka kolmannella yli 65-vuotiaalla on jonkinlaisia muistioireita. Nykyään on jatkuva paine uuden oppimiseen ja salasanat, ohjelmistot sekä lisääntyvä tietomäärän hallinta kuormittavat erityisesti työmuistia.

Aivoja kannattaa kuitenkin käyttää. Aivot kaipaavat aktivointia. Parhaiten aivojaan voi aktivoida itseään kiinnostavalla tekemisellä, mutta välillä kannattaa altistua myös uudelle. Aivojaan voi aktivoida myös pitämällä yllä ihmissuhteita, liikkumalla tarpeeksi ja monipuolisesti. Aivot pitää myös radion kuuntelemisesta sekä kirjojen lukemisesta. Aivojaan voi aktivoida myös kirjoittamalla päiväkirjaa, kirjeitä, ajatelmia ja runoja. Aivot kaipaavat siis haasteita mutta myös lepoa, jotta ne voivat suoriutua välillä kuormittavistakin tilanteista.

Hoidettavissa olevia muistioireiden syitä on runsaasti. Niiden tunnistaminen sekä hoitaminen ovat ensiarvoisen tärkeää. Mikäli muisti huononee nopeasti tai haittaa arkea, kannattaa selvittää mistä asia johtuu. Joskus kyseessä voi olla myös etenevä muistisairaus.

Kun tulin kaupasta kotiin, palautui mieleeni kaupassa tapaamani tuttavan nimi.

Aivoviikolla (vk 11) kampanjoidaan koko väestön aivoterveyden puolesta: miten ainutkertaisesta pääomastaan voi pitää huolta ja samalla pyrkiä torjumaan muistisairauksia. Tärkeä viesti on, että pienilläkin valinnoilla on merkitystä ja jokaisella on avaimet omaan muistiterveyteensä. Vuosina 2016-17 Aivoviikon teemana on Aivoterveyttä läheltä. (www.muistiliitto.fi)

 

muistivalmentaja

Ulla Kaikkonen

Kiinni Elämässä – työikäistoiminta

Oulun Seudun Muistiyhdistys